Het ontstaan van Spontaan
In 1983 rond de pronkzitting van de Deurdouwers zijn de eerste initiatieven genomen om te komen tot een zanggroep van Angerloers. Uiteindelijk duurde het een jaar tot de eerste echte stap werd gezet en ook de naam Spontaan werd bedacht. Een toepasselijke naam die na alle jaren nog altijd van toepassing is.
De eerste jaren was het met elkaar uitvinden hoe het te doen. Een dirigent is van belang en als eerste dirigent trok Evert Jansen de kar. Oefenruimte werd gezocht en gevonden. De muzikale begeleiding wisselde wel eens en wat vooral belangrijk bleek te zijn dat het praktisch goed te doen moest zijn.
In de loop der jaren kende het koor ups and downs en in het begin van het huidig millenium had Spontaan zijn moeilijke momenten. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten is het gelukt om in 2009 het 25-jarig jubileum te vieren.
Angerlos Nieuws kopte met “Spontaan na 25 jaar pure klasse” over de jubileum avond. Dorpshuis de Meent was uitverkocht en genoot met volle teugen.
“Wie vroeg kwam had een mooie plaats en wie op het laatste moment nog arriveerde moest genoegen nemen met een plekje achter in de zaal. Nadat iedereen welkom was geheten begon Spontaan te zingen. Het openingslied was Tied veur Spontaan, gevolgd door ’t Mooie Angerlo. ( geschreven door Hans Steintjes op muziek van Jos van Amerongen).

Spontaan bestaat uit 16 zangers, gitarist Hans Steintjes, basgitarist Cindy Witjes en op het wasbord Henk Harbers die op smaakvolle wijze de avond aan elkaar praatte wat veelal reacties uit de zaal tot gevolg had. Dirigent is Anja Beckmans. Zij stond na 2 jaar deze avond voor het laatst voor Spontaan. “
Het 25 jarig jubileum werd opgevolgd door een periode van verdere groei van Spontaan in activiteiten en de ambitie om qua zang beter te worden. De korendagen tijdens de braderie zijn inmiddels een begrip en een eerste cd werd uitgebracht.
In 2016 werd een voorlopig hoogtepunt bereikt door het korenfestival van de Berkelzangers uit Borculo te winnen. De hoofdprijs , een professionele opname van een aantal nummers, werd verzilverd door een kerst cd op te nemen.
Het eindresultaat is beschikbaar gekomen eind 2017.