Ontstaan van Spontaan en hoe het is gegaan tot nu

In 1983 rond de pronkzitting van de Deurdouwers zijn de eerste initiatieven genomen om te komen tot een zanggroep van Angerloers. Uiteindelijk duurde het een jaar tot de eerste echte stap werd gezet en de naam Spontaan werd bedacht. Een toepasselijke naam die na vele jaren nog altijd past als gegoten.
De eerste jaren was het met elkaar uitvinden hoe het te doen. Een dirigent is essentieel en als eerste dirigent trok Evert Jansen de kar. Oefenruimte werd gezocht en gevonden. De muzikale begeleiding wisselde wel eens en wat vooral belangrijk bleek; het moet praktisch goed te doen zijn.
In de loop der jaren kende het koor ups and downs en in het begin van het huidig millennium had Spontaan zijn moeilijke momenten. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten is het gelukt om in 2009 het 25-jarig jubileum te vieren.
Angerloos Nieuws kopte met “Spontaan na 25 jaar pure klasse” over de jubileumavond. Dorpshuis de Meent was uitverkocht en genoot met volle teugen.
“Wie vroeg kwam had een mooie plaats en wie op het laatste moment nog arriveerde moest genoegen nemen met een plekje achter in de zaal. Nadat iedereen welkom was geheten begon Spontaan te zingen. Het openingslied was Tied veur Spontaan, gevolgd door “Mooi Angerlo”. Spontaan bestaat dan uit 16 zangers, gitarist Hans Steintjes, basgitarist Cindy Witjes en op het wasbord Henk Harbers die op smaakvolle wijze de avond aan elkaar praatte wat veelal reacties uit de zaal tot gevolg had. Dirigent is Anja Beckmans. Zij stond na 2 jaar deze avond voor het laatst voor Spontaan. “
Het 25-jarig jubileum werd opgevolgd door een periode van verdere groei van Spontaan. Met Jos van Amerongen als dirigent met activiteiten en de ambitie om qua zang nog beter te worden. De korendagen tijdens de braderie zijn inmiddels een begrip en een eerste cd werd uitgebracht.
In 2016 werd een voorlopig hoogtepunt bereikt door het korenfestival van de Berkelzangers uit Borculo te winnen. De hoofdprijs , een professionele opname van een aantal nummers, werd verzilverd door een kerst cd op te nemen. Eind 2017 zag deze het licht en we zijn trots op het resultaat. De afgelopen jaren zijn we qua aantal zangers vrijwel stabiel gebleven en hebben in Benny Scheers een opvolger van Jos gevonden omdat zijn gezondheid dirigeren onmogelijk maakte. Met live begeleiding van de gitaristen Ben en Harry en de percussie van Henk onderscheiden we ons in positieve zin van veel koren.

Gezelligheid en plezier in zingen voert nog altijd de boventoon, maar stiekem zijn we bezig om iedere keer iets beter te zingen.